In april klinkt jaarlijks het startschot voor de allergrootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace. Er wordt hierbij van Nijmegen naar Enschede gelopen met een team van 25 lopers. Er is hierbij een nacht, ochtend en middagploeg. Achteraf wordt er gezellig gekampeerd en gefeest op het Universiteitsterrein in Enschede. Aquila behaald in 2016 de top 50, in 2017 de 28ste. Maar het hoogte punt is behaald tijdens het derde lustrumjaar van Aquila; de 3e plek! In hetzelfde jaar is Aquila met twee teams van start gegaan. In 2020 en 2021 vond de Batavierenrace online plaats, waarbij alle lopers afzonderlijk etappes liepen die werden opgeteld tot 175 km. In 2021 liep Aquila een zelf georganiseerde Batavierenrace-route van Nijmegen naar Amsterdam. ‘s Ochtendsvroeg om 5:00 stonden de eerste Aquileten klaar om vanuit Nijmegen de eerste etappes te lopen. Met auto’s en het OV werden de andere Aquileten naar hun startpunten vervoerd en zo finishden we uiteindelijk op onze trainingsbaan in Amsterdam.
Team Aquila 1 en Aquila 2 (2018)
Team Aquila (2019)
Team Aquila 1 en Aquila 2 (2022)
De route loopt van het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland, de rustige Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente. De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (17 heren- en 8 damesetappes). Er nemen ieder jaar ruim 8.500 atleten aan deel; allen studenten. Aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records.
Na de finish van de Batavierenrace rond 18.00 uur volgt het grootste studentenfeest van de Benelux op de campus van Universiteit Twente in Enschede.
Samenwerking Universiteitsteam Amsterdam
Aquila heeft een bijzonder nauwe samenwerking met het Universiteitsteam van Amsterdam. Dit heeft voordelen voor beide partijen, snelle lopers van Aquila hebben de kans om in het Universiteitsteam te lopen en andere lopers hebben de mogelijkheid om zich bij Aquila aan te sluiten. Ook gedurende de Batavierenrace zullen de twee teams veel met elkaar optrekken. Om deze samenwerking goed te laten verlopen en om elkaar te leren kennen worden er bata-trainingen door Aquila gegeven. Deze trainingen zijn gericht op het hardlopen tijdens de Batavierenrace. Zo worden er bijvoorbeeld speciale wisseltrainingen gegeven om de wissels zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.